VAD SKALL MAN TÄNKA PÅ NÄR MAN KÖPER EN NY DATOR TILL JOBBET?

Ja innan vi kan gå in på saker att tänka på innan man köper en ny dator till jobbet så behöver jag skriva en liten friskrivelse med hänseende till att blogginlägg och artiklar tenderar till att leva länge på nätet och således bli inaktuella. Så du kära läsare som hittar detta blogginlägg 2022 – Han är inte galen och hade 1 miljon fel, han skrev det 2017 och tekniken går framåt, visst är det härligt!

När du köper en dator till jobbet är det väldigt många olika saker att hålla reda på och vi förstår dig, det är inte alltid det lättaste! Det finns ett enormt utbud alltifrån billigtbilligt med “cykel på köpet” till superdyrt med massor av olika specifikationer. Det kanske till och med är så att du har fått uppgiften att köpa datorn till någon annan vilket medför att personliga prioriteringar blir en nästintill omöjlig uppgift. I detta blogginlägg går vi igenom olika faktorer så att du skall få koll på allt du behöver veta inför köpet. Till höger i detta inlägg finner du en enklare ordlista som beskriver komponenter i en dator samt krångliga ord som man kan stöta på.

VARNING – Blogginlägget nedan är ganska långt och du kanske inte har all tid i världen. Passar detta in på dig? Se den korta filmen nedan. Denna film tar dock inte upp allt som återfinns i inlägget.

VAD SKALL DU, ELLER DEN DU KÖPER ÅT, ANVÄNDA DATORN TILL?

Det här är den viktigaste frågan när du skall köpa ny dator. För hur och vad du skall använda datorn till påverkar vad du skall kolla efter när det kommer till prestanda, minne och allt sådant. I detta blogginlägg kommer ni mot slutet att finna några förslag för att hjälpa dig på vägen i ditt sökande. OBS Tänk på att dessa förslag / modeller är baserade på tiden då inlägget skrevs och kan förändras över tid.

 • Skall datorn användas för enklare kontorsarbete, exempelvis mail och Office paket?
 • Skall datorn användas för mer krävande programvaror, exempelvis Photoshop?
 • Skall datorn användas för tunga program som har stöd för flera kärnor och hyperthreading, exempelvis CAD och rendering av 3D eller film?

 

KRÅNGLIGA ORD

Chassi/datorlåda

Den metallåda som omsluter alla komponenter; moderkort, processor, hårddiskar, minne och alla andra delar.

Bios

Basic input/output system. Den krets som håller reda på vilka hårddiskar, diskettstationer, cd-läsare, processortyp och andra komponenter som är anslutna.

BÄRBAR ELLER STATIONÄR?

De allra flesta personerna idag får nog mest nytta av att köpa en bärbar dator enligt min mening eftersom vi vant oss vid att vara mobila. Visst är det så att du ibland får mer prestanda för pengarna om du köper en stationär dator samt att vissa modeller går att utöka i framtiden med mer prestanda. Men i princip de enda jag skulle rekommendera en stationär dator till är:

 • De som främst kommer använda datorn till att spela tunga, krävande spel.
 • De som behöver en jobbdator för mycket foto/film-redigering och inte behöver vara så mobila.
 • De som absolut bara använder datorn hemma och aldrig vill flytta på den.

 

Chassi/datorlåda

Den metallåda som omsluter alla komponenter; moderkort, processor, hårddiskar, minne och alla andra delar.

CPU

Central Processing Unit, datorns huvudprocessor. Sköter huvuddelen av alla beräkningar som inte har med grafik och ljud att göra.

VILKET OPERATIVSYSTEM – PC ELLER MAC?

Valet av operativsystem påverkar vilka slags program du kan använda på din bärbara dator. Vi rekommenderar att du väljer ett operativsystem som passar till det du använder din dator till mest i jobbet.

WINDOWS 10

Windows är det vanligaste operativsystemet och används bland annat av många företag. Det finns ett enormt urval program som är designade speciellt för Windows 10. Windows 10 kommer framförallt i två olika versioner: Windows 10 Home och Windows 10 Pro. OBS Eftersom du är på jakt efter en dator till ert jobb är det viktigt att du väljer Windows 10 Pro. Windows 10 Pro är speciellt utformat för små- till medelstora företag medan Home är framtaget för konsument bruk.

APPLE OS

I datorer från Apple finner du deras egna operativsystem OS X. Det är ett enkelt och intuitivt operativsystem som du lätt lär dig att använda. Operativsystemet är speciellt anpassat för de som arbetar mycket med illustration eller foto- och bildredigering. Om du vill ha Office-program kan dessa också köpas till och användas med Apple OS X.

Diskettstation

Ett föråldrat lagringsmedium som rymmer strax under 1,5 megabyte. Används knappast längre.

Dvi

Digital video interface, en anslutningstyp för att koppla ihop en dator med en extern bildskärm (eller platt tv). Ger en digital anslutning till skillnad från vga dsub, och därmed bättre bild.

Grafikkort

Ett instickskort i datorn som sköter alla 3d-beräkningar, i första hand i spel, men även i avancerade program för exempelvis 3d-modellering.

HDD (Hårddisk)

Hårddisken långtidslagrar information. En hårddisk (HDD) består av en eller flera hårda metallskivor som lagrar informationen magnetiskt.

RÄTT SKÄRMSTORLEK BÄRBAR

11-13 tum

En dator med en 11-13 tums skärm tar inte så mycket plats, väger generellt sett mindre och passar passar bra om du reser mycket och vill ta med dig datorn. Datorer med liten skärm har också generellt sett bättre batteritid eftersom en stor skärm kräver mer ström.

14-16 tum

Detta är den skärmstorlek vi säljer mest av. Den är liten nog att ta med sig samtidigt som den är stor nog att rymma tillräckligt med minne för tyngre arbete. Från storleken 15 tum kommer även de flesta märken med ett fullt numeriskt tangentbord, dvs att du får plats med siffertangenterna till höger om bokstavstangenterna och inte ovanför som gäller för 11-14 tum.

17 tum

Detta är bland de största skärmarna på marknaden. Om du vet att du ska ha datorn stående på en speciell plats eller om du exempelvis ska redigera film och bilder är detta ett bra alternativ.

SSD (Hårddisk)

Solid state disc, en teknik som går ut på att man använder minneskretsar för att långtidslagra information utan att behöva använda de rörliga delar som finns i vanliga hårddiskar.

Internminne (RAM-minne)

All information som processorn behöver läses först från hårddisken och lagras sedan i datorns interminne. Härifrån kan processorn hämta de informationsbitar som ska behandlas just för tillfället.

Klockfrekvens

Anger hur många beräkningscykler processorn hinner med varje sekund. Siffran är nu för tiden helt irrelevant annat än som en mycket vag hastighetsangivelse.

RÄTT EXTERN SKÄRM

Den mest avgörande faktorn när man väljer skärm är paneltyp. Olika paneltyper har olika för- och nackdelar, så det är viktigt att välja rätt skärm för ändamålet. Nedan förklarar jag skillnader på de olika panelerna så att du enkelt kan välja rätt skärm.OBS Jag har medvetet inte tagit med TN-paneler då dessa lämpar sig bäst för datorspel. Jag säger heller inget om vilken skärmstorlek eller märke du bör välja då smaken är som baken men att däremot ha en dockningsstation till sin bärbara i kombination med en extern skärm, det tycker jag är bra!

VA-panel (Vertical Alignment)

VA-paneler har bra färgåtergivning och betraktningsvinklar men har lite sämre responstid. Att responstiden är sämre i jämförelse med spelskärmar spelar ingen roll för den vane kontorsarbetaren. För att väga upp responstiden erbjuder VA-paneler däremot mycket högre kontrast och svärta, men har samtidigt mer ”input lag” som också kan beskriva som fördröjning i signalen mellan källan (datorn) och skärmen.

Fördelar: Bra färgåtergivning, svärta, och kontrast med bättre betraktningsvinklar än spelskärmar (TN-paneler). Passar bra till bild- och färgbehandling, kontorsarbete, och filmvisning.

IPS-panel (In-Panel-Switching)

Generellt ansedd som den bästa all-round panelen med mycket bra färgåtergivning, betraktningsvinklar, och bildkvalitet. Kontrast och svärta är sämre än på VA-paneler men det finns IPS-paneler med låg responstid på 4ms som passar bra till spel om ni mot förmodan spelar dataspel på kontorstid.

Fördelar: Mycket bra färgåtergivning och betraktningsvinklar med bra responstid. Passar bra till spel, bild- och färgbehandling, kontor, och grafisk design.

OBS OBS OBS

I fallet att man själv skall köpa ett datorpaket med tillhörande extern skärm på nätet eller utan rådgivning av exempelvis oss är det viktigt att tänka på att skärmen som du köper är kompatibel med den dator som du fastnat för.

Varför är detta viktigt?

Beroende på om du gillar att betala extra för adaptrar så är detta absolut inte viktigt! Men om du vill att skärmen skall passa direkt till din dator (bärbar som stationär) och samtidigt ge dig den bästa upplevelsen så skadar det inte att jämföra vilka utgångar som datorn har i förhållande till vilka ingångar skärmen har. På detta sätt slipper du stå där med en HDMI kabel från skärmen som du skall försöka passa in i den stationära datorns eller den bärbara datorns dockas DisplayPort utgång.

Optisk enhet

En samlingsbenämning på alla lagringsenheter som använder laserteknik för att läsa och/eller skriva information på en optisk skiva, exempelvis cd eller dvd.

Styrpinne

En tryckkänslig pinne som sticker upp ur tangentbordet och används som mus. IBM äger tekniken och licensierar inte längre ut den, så bara Lenovos datorer använder den.

Styrplatta

En tryckkänslig platta nedanför datorns tangentbord som känner av hur du rör fingrarna över den.

Tft

Thin film transistor. Med tft-tekniken styrs varje bildpunkt i skärmen av transistorer fästa vid en tunn plastfilm bakom bildelementet, vilket ger kortare svarstider och större noggrannhet.

Vga dsub

Det finns inget namn på själva vga-gränssnittet, därför brukar man benämna själva den analoga videoutgången för dsub efter namnet på kontakttypen.

Hybridlagring

En kombination av SSD och HDD som ger snabbstartade enheter med stor lagringskapacitet.

802.11 AC

Snabbt Wi-Fi gränssnitt som kan utnyttjas av en dator med AC-nätverkskort.

RÄTT TYP AV BÄRBAR DATOR

Välj mellan traditionell bärbar dator, dator med vridbar- och pekskärm och 2-i-1-datorer.

Klassisk bärbar dator

HP Elitebook 840 G3

Detta är den typen av bärbar dator du antagligen känner igen – en bärbar dator där du kontrollerar musen med en pekplatta och inbyggt tangentbord.

Bärbar dator med vridbar- och pekskärm

HP Elitebook 840 G3

En bärbar dator med touchskärm kan du använda med tangentbord som vanligt – och med fingrarna som på en smartphone. Detta gör att datorerna även kan användas som surfplatta.

2-i-1

HP Elitebook 840 G3

Ja tack, både och! De här datorerna är både surfplatta och bärbar dator i ett eftersom skärmen kan tas av helt och hållet. Detta leder till att du får allt du behöver av flexibilitet och portabilitet.

VIKTIGA KOMPONENTER

Processor

Processorns hastighet har störst betydelse när du använder krävande program. Den har mindre påverkan på hur snabb datorn upplevs. Har du för lite minne i datorn spelar det ingen roll om du har den snabbaste processorn på marknaden – kraften utnyttjas ändå inte.

Hårddisk

Det finns flera format av hårddiskar, där de mindre helt enkelt snurrar långsammare och därmed ger en längre söktid. Överföringshastigheten har i princip ingen praktisk betydelse om du inte har väldigt speciella behov. Vår rekommendation är alltid att välja en SSD hårddisk över HDD hårddisk.

Minne

Datorns primärminne (ram-minnet) är den i särklass viktigaste delen i en dator. Det gäller oavsett vilket operativsystem det handlar om, men allra mest krävande är Mac OS X. Med bara 2 GB går många uppgifter så långsamt att operativsystemet ibland tror att program och tjänster slutat att fungera och allting går väldigt långsamt. Generellt behöver en Windows 10 Professional dator minimum 2GB RAM och Max OS X minimum 4GB RAM.

Garanti

Olika tillverkare hanterar service av datorer på olika sätt. Vissa har lokal service, vissa kommer ut till dig på plats medan andra skickar iväg datorn till verkstäder i Europa. Se efter hur garantivillkoren ser ut och hör efter hur service går till för just din dator. Tänk också på att det kan ta längre tid ju äldre datorn är.

RÄTT TYP AV STATIONÄR DATOR

Välj mellan traditionell stationär dator, SFF och Ultrakompakt.

Klassisk stationär dator

HP Elitebook 840 G3

Den klassiska datorn på högkant, kallad Tower. Här har du gott om utrymme för kort och diskar, något som kanske eran IT-tekniker kommer att vara glad åt. Men den du köpte datorn åt, som var din vän, han eller hon tackar dig nog inte (nu var jag kanske väl hård).

SFF

HP Elitebook 840 G3

(Small form factor). En vanlig datortyp på företag, som börjar bli populära som skrivbords- eller vardagsrumsdatorer hemma. De är lite mindre än tower-datorer, men har alla funktioner – dvd, gott om anslutningar, och är lätta att öppna och underhålla.

Ultrakompakt

HP Elitebook 840 G3

Ja tack! Om du skall ha en stationär dator till jobbet så varför skall du ha en stor burk som tar plats? Den stationära datorn med mest kraft per kubikcentimeter!

ANDRA SAKER ATT TÄNKA PÅ

Service och support

Datorer behöver underhåll och service då och då, precis som de flesta andra maskiner. Hos Coegi erbjuder vi service och supportavtal som hjälper dig att hålla datorn i gott skick så länge det går.

Avtalen ger dig hjälp med installation och uppstart av både datorn och tillbehören du ska använda till datorn, exempelvis skrivare, router, Antivirus, Office 365, etc. Dessutom får du med vår tjänst, Arbetsplats som tjänst, obegränsad tillgång till support under avtalstiden. Vi kan även hjälpa dig med att säkerställa så att du/ni får en bra backup av datorn som kräver minimal insats av dig. Samtidigt ger vår backup ett visst skydd mot hemska ransomware och cryptolockers, inte mot att du kan utsättas men att datorn går att återställa utan att betala lösen till kriminella nätverk!

Program

Får du med några bra program? Får du med alldeles för många program och förinstallerat skräp som du måste rensa som ogräs innan datorn känns smidig att använda? Ofta kan det verka som en bra affär att datorn kommer laddad med program. Men det är ju bara om du verkligen använder dem.

Ibland är datorn du köper nedlusad med så kallad bloatware. Prova-på-versioner av program, sponsrade gadgets och webblänkar och förinställda startsidor och toolbars som egentligen är betald reklamplats. Sådant kan faktiskt göra att datorn är ytterligare prispressad. Samtliga datorer som lämnar Coegi är givetvis rensade från bloatware!

Batteritid

Om din bärbara dator ska stå på en fast plats är inte lång batteritid en avgörande faktor. Om den däremot ska användas i interna mötesrum, på externa möten eller i farten så är det viktigt med lång batteritid. Bärbara datorer på 11-14 tum kommer oftast med lång batteritid och är enkla att ta med sig.

DATORFÖRSLAG

Enkelt kontorsarbete

Kolla efter en dator med:

 • Processor: Intel Core i3

 • RAM-minne: 4-8GB

 • Hårddisk: SSD disk med minst 128GB

 • Batteritid bärbar: minst 10 timmar

 • Garanti: 1-3 år på platsen garanti

Prisklass: 5 000 – 9 000 kr

Kontorsarbete

Kolla efter en dator med:

 • Processor: Intel Core i5

 • RAM-minne: 8GB

 • Hårddisk: SSD disk med minst 256GB

 • Batteritid bärbar: minst 10 timmar

 • Garanti: 3 år på platsen garanti

Prisklass: 7 000 – 14 000 kr

Tungt kontorsarbete

Kolla efter en dator med:

 • Processor: Intel Core i7

 • RAM-minne: 16-20GB

 • Hårddisk: SSD disk med minst 256GB

 • Batteritid bärbar: minst 10 timmar

 • Garanti: 3 år på platsen garanti

Prisklass: 13 000 – 20 000 kr

Samtliga datormodeller att kolla efter ovan, oavsett om det är bärbart eller stationärt, är rekommenderade med SSD-hårddisk. Givetvis går det bra att även välja HDD men skall du ändå köpa en ny dator kan vara väldigt skönt att välja en med SSD-hårddisk (vilket de flesta bärbara och stationära datorerna har idag) – då kommer den starta och flyta snabbare. Om du dessutom lagrar mycket i molnet med t.ex. OneDrive, SharePoint eller liknande tjänst eller på egen lokal server så gör det inte så mycket om du inte har jättemycket utrymme på datorn.

Hoppas att detta blogginlägg har hjälpt dig med vad man skall tänka på när man köper en ny dator till jobbet! Inte? Men du har ändå läst allt och sett bildspelsfilmen… Förlåt! Slå mig en signal på 031-762 55 38 så lovar jag att hjälpa er!

Med vänliga hälsningar

Patrik Kekonius

 

Lämna en kommentar